Ziua 8. Protestele fermierilor și transportatorilor | Negocieri la Guvern | Marcel Ciolacu: Guvernul este un partener corect de dialog

Ziua 8. Protestele fermierilor și transportatorilor | Negocieri la Guvern | Marcel Ciolacu: Guvernul este un partener corect de dialog
Publicat: 17/01/2024, 09:58
Actualizat: 17/01/2024, 19:41
19:30

Marcel Ciolacu: Guvernul este un partener corect de dialog

Două ore au stat la discuții premierul Marcel Ciolacu și ministrul Sorin Grindeanu cu reprezentanții confederațiilor din Transporturi.

La finalul întâlnirii, Guvernul a anunțat că, joi, în ședința de Guvern se va aproba un set din măsurile convenite atât cu Ministerul Transporturilor, cât și cu Ministerul Agriculturii.

“Guvernul este un partener corect de dialog. La nivelul ministerelor și instituțiilor publice am preluat și analizat solicitările transportatorilor, iar mâine, în ședința de Guvern vom aproba deja un set din măsurile convenite atât cu Ministerul Transporturilor, cât și cu Ministerul Agriculturii. Vom rămâne în continuare la masa discuțiilor pentru a rezolva toate probleme legitime semnalate”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Pentru ședința de Guvern programată joi sunt pregătite mai multe proiecte de acte normative care transpun soluții convenite între transportatori și Ministerul Transporturilor și care au în vedere, în principal, următoarele aspecte:

– Modificări cu privire la modalități de realizare a controlului prin cântărire la punctele de trecere a frontierei. Sunt recunoscute rezultatele măsurărilor prin cântărire obţinute cu ajutorul mijloacelor de măsurare aparținând autorităților competente din Statelor Membre ale Uniunii Europene cu care România are deschise puncte de trecere a frontierei, în baza Acordurilor bilaterale încheiate între părți, atât pentru emiterea autorizațiilor speciale de transport, cât și pentru aplicarea sancțiunilor contravenționale;

– Stabilirea unor limite, în conformitate cu legislația europeană și din alte state membre ale UE, privind toleranțele pentru depășirea greutății camioanelor;

– Se acordă intervale de depășire a masei maxime total admise și pe axe până la care nu se aplică sancțiuni contravenționale și nu se impune autorizarea circulației acestor vehicule;

– Se clarifică unele aspecte privind efectuarea inspecției tehnice periodice a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România, atestarea profesională a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, precum și corelarea unor dispoziții privind încheierea și executarea contractului de transport pentru transporturile naționale;

– Se clarifică și unele dispoziții care reglementează examinarea persoanelor care intenționează obținerea atestării inițiale pentru conducători auto transport persoane sau transport marfă.
În plus, la întrevederea de astăzi s-a discutat și despre decontarea transportului elevilor, dialogul pe această temă urmând să fie continuat pentru găsirea unei soluții.

Un alt subiect rămas în analiză se referă la restituirea parțială către operatorii de transport a accizei la carburant.

Guvernul a anunțat că vor continua consultările cu transportatorii, la nivelul Ministerelor Transporturilor și Finanțelor.

La dialog au participat: Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România, Consiliul Național al IMM-urilor din România, Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România, Federaţia Operatorilor Români de Transport, Asociația Română pentru Transporturi Rutiere Internaționale.

18:57

Protest al fermierilor, avizat în centrul Timișoarei

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a anunţat, miercuri, că a avizat un protest al fermierilor în centrul oraşului, organizatorii urmând să obțină avizul Poliției Rutiere.

„Timişoara are o responsabilitate profundă pentru cultura de protest şi pentru libera exprimare în România. De aceea am decis să avizăm un protest al fermierilor în centrul oraşului. Acesta va avea loc în parcarea de la Modex. A rămas ca organizatorii să obţină avizul Poliţiei Rutiere pentru a ajunge în zona centrală”, a scris Dominic Fritz pe Facebook.

18:50

Camioanele ucrainene, blocate la intrarea în Vama Siret

Peste 1.100 de camioane aşteaptă să intre în România prin Punctul de Trecere a Frontierei Porubne – Siret, au declarat, pentru Agerpres, reprezentanţii autorităţilor vamale ucrainene.

Pe teritoriul ucrainean coloana de maşini de mare tonaj care urmează să facă formalităţile de ieşire din Ucraina şi intrare în România se întinde pe câţiva zeci de kilometri, potrivit surselor citate.

Niciun camion nu a tranzitat Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret, între Ucraina şi România, începând de luni după-amiază, ca urmare a protestului agricultorilor şi transportatorilor români, potrivit datelor transmise, miercuri, de purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava (STPF), Alina Petraru.

Traficul pentru automarfare este întrerupt complet pe sensul de intrare în România, arată sursa citată.

13:08

Marcel Ciolacu se întâlnește cu transportatorii

După o zile de negocieri separate, atât la Ministerul Agriculturii, cât și la cel al Transporturilor, Marcel Ciolacu intervine.

Premierul a chemat reprezentanții Confederațiilor din sectorul Transporturilor, la Palatul Victoria. Întâlnirea este programată la ora 16.00.

La discuții, va participa și ministrul Sorin Grindeanu.

Protestele fermierilor și transportatorilor continuă la Afumați, asta deși ministrul Agriculturii a făcut apel repetat la fermieri „să meargă acasă”, deoarece „toate revendicările care privesc ministerul său au fost bifate”. Babru a precizat că protestatarii din Afumați „nu mai pot fi etichetați drept fermieri, ci instigatori”. Probleme în ziua 8 de protest se înregistrează și la Vama Siret din județul Suceava.

Fermierii și transportatorii se află pentru a opta zi consecutiv în stradă pentru a-și striga nemulțumirile, care spune ei, nu au fost rezolvate, iar cei care i-a reprezentat la discuțiile cu ministrul Agriculturii, „nu îi reprezintă”, spunea Dănuț Andruș, unul din liderii fermierilor de la Afumați.

La Afumați, centru InfoTrafic anunță că banda 1 a sensului de mers către Capitală este ocupată de autovehiculele parcate, circulația desfășurându-se exclusiv pe banda nr. 2.

Probleme se înregistrează și în Vama Siret din Suceava. Potrivit InfoTrafic, sensul de ieșire din țară este ocupat de autovehiculele protestatarilor, circulația desfășurându-se pe un singur fir, alternativ pentru ambele direcții.

Negocieri la Ministerul Transporturilor

Marți, fermierii au avut negocieri la ministerul Agriculturii, cu ministrul Florin Barbu, iar transportatorii la Ministerul Transporturilor, cu ministrul Sorin Grindeanu.

Sorin Grindeanu spune că solicitările transportatorilor „sunt subiecte care pot fi rezolvate de Ministerul Transporturilor și de companiile din subordine, dar și teme care necesită un răspuns din partea altor autorități ale statului”.

Ministrul Transporturilor a anunțat, după negocieri, și măsurile pe care le va lua în perioada imediat următoare:

• Ministerul Transporturilor și Infrastructurii va sprijini demersurile partenerilor sociali care țin de competența ASF, MAI, Autoritatea Vamală Română și Ministerul Finanțelor (problemele legate de RCA, indemnizația de hrană și cazare, acciza aferentă motorinei, pentru realizarea unor puncte de trecere a frontierei dedicate, prima dată în regim pilot între România și țările nonUE pentru fluidizarea traficului rutier);

• Reducerea timpilor de așteptare la frontierele UE și non UE prin implementarea a 2 măsuri:

  • separarea fluxurilor UE și nonUE, unde este posibil;
  •  preselecția camioanelor (se vor separa camioanele goale față de cele încărcate prin cântărire dinamică), inițial în vămile Giurgiu și Nădlac cu extindere ulterioară la nivel național;

• În cazul problemelor referitoare la amendarea generată de expirarea rovinietei din cauza așteptărilor la frontieră, în termen de 7 zile se vor implementa măsurile necesare și suficiente pentru eliminarea acestui aspect;

• Cu privire la eliminarea toleranțelor se va reveni la toleranța de 4% pe axă și 5% pe masă totală și la toleranțele aplicate la depășirea dimensiunilor maxim admise. Termen 15 zile

• Partenerii sociali au fost de acord cu urgentarea procedurilor de dialog social aferente proiectelor de acte normative privind ajustarea tarifelor AST. Termen 7 zile;

• MTI va promova un proiect de act normativ referitor la despăgubirea CMR (conform convenției CMR). Termen 10 zile

• Ministerul Transporturilor și Infrastructurii va organiza un grup de lucru pentru îmbunătățirea cadrului normativ care are ca scop eliminarea ”pirateriei” în transporturi și corelarea HG nr. 1317/2023 cu OG nr. 43/1997. Termen imediat

• Crearea unui Grup de lucru din care să facă parte Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și Autoritatea pentru Digitalizarea României, pentru modificarea OG nr. 49/2022 privind transportul alternativ. Retragerea din procedura de consultare publică/modificarea proiectului de OG prin care se modifică cadrul normativ referitor la transportul alternativ. Termen imediat

Negocieri la Ministerul Agriculturii

Pentru a doua zi la rând, marți au continuat consultările cu fermierii și la Ministerul Agriculturii. După negocieri, Florin Barbu a precizat, după discuțiile cu fermierii, că are „toate revendicările realizate” și că „bugetul ministerului are surse de finanțare pentru solicitările fermierilor”.

Am toate revendicările realizate. Bugetul Ministerului Agriculturii are surse de finanțare pentru toate revendicările pe care le-au cerut fermierii în stradă, a spus ministrul Barbu.

În cadrul întâlnirii s-a stabilit ca fermierii să beneficieze de un sprijin de 100 de euro pe cap de animal la vaca de carne și creșterea subvenției pentru porumbul siloz, cu 160 de euro.

Prezent la discuții, Ștefan Muscă (Sindicatul Fermierilor Patrioți din România) și-a arătat nemulțumirea că, în prezent, 70% din produse lactate vin din afară. (detalii AICI)

După negocieri, Florin Barbu a reiterat ca fermierii „să meargă acasă” și a spus că cei care protestează la Afumați, „nu mai pot fi etichetați drept fermieri, ci sunt protestatari și instigatori”. (detalii AICI)

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | Cum ar „impulsiona” președintele PSD Alba Iulia PROTESTUL transportatorilor din Ardeal. “Este un drept garantat de Constituție”

UPDATE | Protestul fermierilor, ziua 7. Ciolacu: 99% din solicitări au fost închise. Barbu: „Protestatarii din Afumați” sunt instigatori, nu fermieri

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Polițistul care i-a împrumutat motocicleta Dianei Șoșoacă cere ajutor pe Facebook: „Eu am fost...
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Nici vorbă de 100.000 euro! Câți bani primește Zanni, de fapt, pentru că a câștigat...
De ce oamenii nu zâmbeau în fotografii, în urmă cu 100 de ani. Care e...
Românii care nu vor beneficia de creşterea salariului minim
Raisa, ucisă de vărul ei! Băiatul a recunoscut ce i-a făcut! Detalii șocante
Mărturisirile cutremurătoare făcute de nepotul celor doi bătrâni din Iași, cărora le-a ars casa! „Au...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Donald Trump, prima conferinţă de presă după ce juriul l-a găsit vinovat în cele 34...
Este fruct SAU legumă? Puțini știu despre AVOCADO că este de fapt...
Regulă în România pentru toți șoferii care fac ITP. Legea pe care scrie suspendare plăcuțe...
Edward Sanda și Cleopatra Stratan, la 3 ani de căsnicie. „Nimeni nu știa, era o...
Zece activități de 1 Iunie 2024 pentru copii și părinți. Ce puteți face în familie...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Cum a reușit Emily Burghelea să aibă doi copii deși are probleme cu infertilitatea: ”Am...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Șomajul scade ușor la nivel global în 2024, însă piața muncii rămâne „inegală”
×